Voor jezelf zorgen.

Voor jezelf kiezen.

Jezelf op de eerste plaats zetten.

Jij kunt niets zonder jou. Als jij niet goed voor jezelf zorgt is niemand anders daar verantwoordelijk voor. Als jij niet voor jezelf kiest ben jij degene die de keuze maakt, Jij bent jouw eigen beste vriend en vaak behandel je jezelf alsof het iemand is die je niet mag.

Als je moe bent, ga je niet altijd slapen want je moet nog van alles doen.
Als je ergens geen zin in hebt, maar je wil de ander een plezier doen, dan zet je jezelf vaak opzij.
De keuzes die we voor onszelf maken, zouden we nooit als advies geven aan een ander. Wat zorgt ervoor dat we toch ervoor kiezen om zo met onszelf om te gaan?

Waar kies je voor?

Het begint ermee dat we niet dit niet leren. Als kind moet je doen wat je ouders je vertellen en leer je je ouders te plezieren. Je rommel opruimen, mee naar de winkel, je bord leegeten, niet huilen, even stil zijn, een kusje geven. Het zijn allemaal dingen die van je verlangd worden en je wilt je ouders niet teleurstellen dus je gaat dat voor ze doen.

Dan kom je op school en gaat het nog een stapje verder. Hier vertelt de leraar wat je wel en niet mag doen. Het begint heel spelenderwijs en stap voor stap moet je meer leren, krijg je meer taken en heb je minder inbreng. Spring je uit de band door een te eigen mening, dan krijg je strafwerk of mag je nablijven. Ook leer je op school niet hoe je omgaat met jezelf. De stof is voornamelijk gericht op allerlei theorie die je moet weten.

Schoolwerk

Wat te doen met groepsdruk, liefdesverdriet, uiten van boosheid of gewoon communiceren, komt vaak niet aan bod of is ondergeschikt. Nergens sta jij als persoon centraal. En zo word je gevormd en vaak zonder de goede voorbeelden in je leven leer je niet om voor de belangrijkste persoon te zorgen –> Jijzelf!

Uiteindelijk gaat dat wringen. Hoe ouder je wordt, hoe meer je erachter komt dat je tegen dezelfde muren aanloopt. De vraag is nu: Herken jij wat er gebeurt of zitten deze ingesleten patronen al zo diep in je verankerd dat je denkt dat je niet meer kunt veranderen?

Verandering

Ik heb nieuws voor je. Jij kan op ieder moment, hoe oud je ook bent, de keuze maken om voor jezelf te gaan kiezen. Kijk naar jezelf als jouw beste vriend.
Wat wil je tegen jezelf zeggen?
Wat gun je jezelf?
Wat wil je voor jezelf doen?
Kijken eens in de spiegel. Kun je dat? Wie zie je dan? Iemand die het moeilijk heeft? Wat heb je nodig, een knuffel? Geef jezelf die dan. Wees lief voor jezelf. Leer jezelf te vertrouwen.
Weet dat jij er altijd voor jou bent. Neem de tijd om jezelf beter te leren kennen. Het is namelijk nooit te laat maar altijd precies op tijd. Als je het eerder had gekund, dan had je het eerder gedaan.

Het verleden kunnen we niet veranderen. Hoe we in de toekomst zijn, is afhankelijk van keuzes die we nu maken.
Welke keuzes maak jij? Vind je dat moeilijk? Dat mag. Het is iets nieuws. Iets waar je nog niet bekend mee bent. Je bent niet alleen, kijk maar. Je ziet een vertrouwd gezicht. Ja, jijzelf.
Zeg tegen jezelf wat je tegen een ander zou zeggen.

Kijk naar jezelf met liefde en compassie en leer jezelf op de eerste plaats zetten want dat verdien je.

Tijd voor jezelf
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s