Voor jezelf zorgen. Voor jezelf kiezen. Jezelf op de eerste plaats zetten. Jezelf belangrijk vinden. Jij kunt niks zonder jou. Als jij niet goed voor jezelf zorgt is niemand anders daar verantwoordelijk voor. Als jij niet voor jezelf kiest, ben jij diegene die de keuze maakt. Wanneer je moe bent, ga je niet altijd slapen want je moet nog van alles doen. Als je ergens geen zin in hebt, maar je wil de ander een plezier doen, zet je jezelf vaak opzij. De keuzes die we voor onszelf maken zouden we niet altijd als advies geven aan een ander. Wat zorgt er dan voor dat we toch ervoor kiezen om zo met onszelf om te gaan?

Het begint ermee dat we dit niet leren. Als kind wordt er van je verwacht dat je doet wat je ouders je vertellen en leer je je ouders te plezieren. Opruimen als je nog aan het spelen bent, mee naar de winkel, je bord leeg eten, niet huilen, even stil zijn of een kusje geven aan de visite. Het zijn dingen die van je verlangd worden en omdat je je ouders niet wil teleurstellen, ga je het voor ze doen.
Dan kom je op school en gaat het nog een stapje verder. Hier vertelt de leerkracht wat je wel en niet mag doen. Het begint heel spelenderwijs en stap voor stap moet je meer leren, krijg je meer taken en heb je minder inbreng. Spring je uit de band door een te eigen mening, dan krijg je strafwerk of mag je nablijven.
Wat je niet leert op school is omgaan met jezelf. De stof is voornamelijk gericht op allerlei theorie die je moet weten. Wat te doen met groepsdruk, liefdesverdriet, uiten van boosheid of gewoon hoe je communiceert, komt vaak niet aan bod of is ondergeschikt. Bijna nergens sta jij als persoon centraal. En zo word je gevormd. Dus zonder de juiste voorbeelden in je leven, leer je niet om voor de belangrijkste persoon te zorgen namelijk jijzelf. Uiteindelijk gaat dat wringen. Hoe ouder je wordt, hoe meer je erachter komt dat je tegen muren aan gaat lopen. De vraag is nu: Herken je wat er gebeurt of zitten deze ingesleten patronen al zo diep in je verankerd dat je denkt dat je niet meer kunt veranderen?
Ik heb nieuws voor je. Jij kan op ieder moment, hoe oud je ook bent, de keuze maken om voor jezelf te gaan kiezen. Kijk naar jezelf als jouw beste vriend. Wat wil je tegen jezelf zeggen? Wat gun je jezelf? Wat wil je voor jezelf doen? Kijk eens in de spiegel. Kun je dat? Wie zie je daar? Iemand die het moeilijk heeft? Wat heb je nodig? Een knuffel? Geef jezelf die dan.
Wees lief voor jezelf. Leer jezelf te vertrouwen. Weet dat jij er altijd voor jou bent. Neem de tijd om jezelf beter te leren kennen. Het is namelijk nooit te laat, maar altijd precies op tijd. Als je het eerder had gekund, dan had je het eerder gedaan. Het verleden kunnen we niet veranderen. Hoe we in de toekomst zijn is afhankelijk van de keuzes die we nu maken. Welke keuzes maak jij? Vind je het moeilijk? Dat mag. Het is iets nieuws. Iets waar je nog niet bekend mee bent. Je bent niet alleen. Kijk maar eens in de spiegel. Je ziet een vertrouwd gezicht. Ja jijzelf. Zeg tegen jezelf wat je tegen een ander zou zeggen. Kijk naar jezelf met liefde en compassie en leer jezelf op de eerste plaats te zetten want dat verdien je.

Wat heb jij nodig om jouw beste vriend te worden? Laat het me weten in de comments.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s