Routines. Planningen. Afspraken. Beloftes.

We hebben en/of maken ze allemaal en als ze er zijn, zijn we vaak geneigd om er koste wat het kost aan vast te houden. Al moeten we ons in allerlei bochten wringen, we doen er bijna altijd alles aan om het na te komen.
Routines omdat dat nou eenmaal zo hoort. Een planning omdat die dingen moeten gebeuren. Een afspraak omdat je met jezelf of een ander hebt afgesproken en je wilt niet teleurstellen. En de belofte lijkt in deze wel helemaal onbreekbaar. Een met bloed verzegeld commitment. Afwijken van deze dingen, ongeacht de reden hiervan staat voor velen gelijk aan falen. Het nodigt uit tot het herhaaldelijk repeteren van ingestudeerde zinnen. Zinnen zoals: “Zie je nou wel, ik ben niet goed genoeg”, “Ik kan ook niks”, Hij/zij zal wel dit of dat van mij denken” en “Waarom moest dit nou gebeuren?”

De reden waarom dingen anders lopen, is eigenlijk niet belangrijk. Hoe jij ermee omgaat is in deze wel relevant. Stel je rijdt in de auto op een landweggetje en het begint te waaien. Plotseling waait er een boom om. Wat doe je? Stop je om niet tegen de boom aan te rijden? Rij je door omdat je nu eenmaal altijd zo rijdt? Vraag je jezelf af waarom de boom moest omwaaien of accepteer je dat de boom is omgewaaid en dat je de route moet aanpassen? Zou het verschil maken als je wist dat het een oude boom was of dat het die dag gewoon extreem hard waaide?

Voor de gebeurtenis zijn er alleen feiten. Feit: De boom waait om en blokkeert de weg. Feit: Jij kan er niet langs. Je kunt nog zoveel scenario’s voorbij laten komen die mogelijk invloed hebben gehad op deze gebeurtenis, het verandert niets aan de feitelijke situatie. De boom ligt er en jij staat daar. Hoe jij de rest van je weg vervolgt is aan jou. Doe je dat in overgave of hou je vast aan het feit dat je een routine, planning, afspraak of belofte had? Maak je het jezelf makkelijk of kies je ervoor om te blijven hangen in iets dat had moeten zijn maar waar je geen invloed op hebt en laat je dat waar je invloed op hebt, nu helemaal beïnvloeden?
De boom die meebuigt met de wind, die breekt niet. Als zijn wortels stevig in de grond staan en de boom is gezond dan kan de boom de storm doorstaan. De boom accepteert dat het waait. De boom beweegt mee. Zolang wij ervoor kiezen om niet mee te bewegen maar vast te willen houden aan allerlei door onszelf bedachte regels, zullen we veel situaties als een opgave beschouwen. Als we leren om mee te gaan met de wind, los te laten wat we onszelf hebben aangeleerd, dan zullen we ons veel soepeler kunnen bewegen. Er is niets rechtlijnig. Alles komt zoals het komt.


Hoe jij erin staat is het enige dat het verschil maakt dus waar kies jij voor?
Ben je bereid om je overtuigingen los te laten?
Kun je flexibel zijn en omgaan met alles dat op je afkomt of blijf je je verzetten en een slachtoffer van de situaties in jouw leven?
Waar pak jij de regie en wat heb je daarvoor nodig?

Laat het me weten in de comments of stuur me een persoonlijk bericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s