Als jij een keuze maakt, maak je die dan omdat jij het wil of omdat je denkt dat dat het beste is vanwege alle andere mensen die er indirect bij betrokken zijn?

We krijgen zoveel filters over ons heen gelegd dat we vaak niet eens doorhebben dat we geen eigen beslissingen maken. We denken dat we dat wel doen als we niemand anders om een mening hebben gevraagd maar is dat ook zo?

Ik heb een voorbeeld voor je. Stel je een bord eten voor met aardappeltjes, groente en vlees. Je mag hier iedere voorstelling bij maken die je je kunt bedenken. Hoe ga je dan beginnen? Snijd je eerst je vlees? Prak je je aardappels? Doe je nog ergens zout op?

Vraag jezelf nu eens af waarom je dat doet. Ben je dit zo gewend en waar komt het dan vandaan? Vaak is het gedrag gekopieerd van familie en overgenomen als eigen gedrag. Je doet dit nu eenmaal altijd zo en je vindt het prima.

Wat is er dan mis mee? Dat dit soort gewoontes allemaal gedragingen zijn die jij je hele leven hebt aangenomen van anderen zonder het eens kritisch te bekijken.

Nou denk je misschien: Wat maakt het uit hoe ik mijn eten eet? Mij maakt het niet uit. Doe waar jij je goed bij voelt. Het is jouw leven en jij mag het invullen zoals jij het wil. Het enige dat ik vraag is: Vertrouw jij op jezelf?

Kun je alles wat je doet bekijken en nagaan of deze beslissing vanuit jou komt of vanuit een overgenomen programmering? Vind je echt wat je vindt of vind je dat omdat je vader dat altijd zei?

Of misschien stond je moeder wel altijd voor iedereen klaar waardoor jij dat nu ook doet want ja, dat zit nu eenmaal in je bloed.

Het gaat mij er niet om dat je gewoontes waar je je goed bij voelt uit je leven moet bannen, integendeel, als jij je helemaal één voelt met de manier waarop je dingen doet dan is dat oké.

Vraag jezelf alleen af of je het doet vanuit jou of omdat je denkt dat het zo hoort.

Wil je wel naar ieder feestje? Heb je met kerst echt zin om met je ouders of schoonouders te zijn? Wil je ieder jaar op een zon en strandvakantie? Draag je de kleding die jij echt mooi vindt?

Mijn vader en ik. Kerst 2020.

Kortom doe je de dingen die jij wil of waarvan je denkt dat je ze wil? Hoe kom je daar achter?

Door te gaan voelen. Klinkt simpel, is ook niet moeilijk maar vergt wel oefening.

Oefening om naar jezelf te luisteren. Wat vertelt jouw lichaam je over de dingen die je doet?

Het mooie hieraan er is geen goed of fout. Je kunt van alles voelen en jij mag interpreteren of dat fijn is of niet. Het enige dat je hoeft te doen is luisteren naar jouw lijf. Niet naar alle stemmen die geprogrammeerd zijn waarvan je denkt dat je het zelf bent maar puur en alleen luisteren naar je lijf.

Je darmen, je hoofd, je spieren, je voeten, je armen, jouw lijf. Warmte, kou, vermoeidheid, trillingen, borrelen. Het zegt jou iets, luister ernaar en doe iets me de informatie. Vertrouw op jezelf want als jij niet naar jezelf luistert, wie dan wel?

Advertentie

3 gedachten over “Vertrouw jij op jezelf?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s