Waar ben jij verantwoordelijk voor. Waar heb jij invloed op? Waar heb jij controle over?

Jezelf


Dat is het antwoord op deze vragen. Jij bent de enige die bepaalt hoe jij je voelt, waar jij je mee bezighoudt, waar je aan werkt, wat jij bereikt, waar je heengaat en wat jij wil.
Er is niemand anders die daar verantwoordelijk voor is. Al geef je jouw verantwoordelijkheid weg dan is dat nog jouw verantwoordelijkheid. Je kunt je niet achter iemand anders verschuilen als je het niet eens bent met wat er gebeurt, daar je er nog altijd zelf bij bent.

Je kan te alle tijden een keuze maken om het anders te doen maar dat begint bij jou. Wat er in jouw hoofd gebeurt, is geheel aan jou.

Geen enkel mens kan jouw gedachten sturen. Alles wat jou aanzet tot het hebben van gedachtes of gevoelens zit al in jou. Hoe jij daarmee om kiest te gaan is eveneens aan jou. Jij hebt de regie over jouw leven. Alles dat er aan het licht gebracht wordt zijn de schaduwen die zich al genesteld hadden in jou. Dat is niet de schuld van de ander, die heeft geen controle over jou. Je bent geen marionet poppetje dat door willekeurige mensen bespeeld kan worden. Jij hebt alle touwtjes in handen en niemand anders.

Jouw externe wereld is alleen een reflectie van jouw interne wereld. Jij bent geen slachtoffer van de omstandigheden.

Jij bepaalt wat je denkt, wat je voelt, wat je uit en wat je wegstopt.

Weet wel dat alles dat wordt weggedrukt uiteindelijk naar boven komt. Net als een bal die je onder water houdt. Er komt een moment dat de bal uit het water schiet en dan zal je het toch onder ogen moeten zien. En als je steeds bezig bent met ballen onder water houden, hoe kun je dan volledig je aandacht in het hier en nu hebben?

Welke ballen hou jij onder water?

Wat mag jij loslaten?

De ballen hoeven niet weg, integendeel, geef ze maar gewoon de ruimte. Ze mogen er zijn.

In dit leven zullen er altijd ballen in het water liggen en er zullen ook balen zijn die je onder water houdt, al ben je je daar niet van bewust. Als er dan iemand tegen je aanstoot en de bal komt ineens aan de oppervlakte, richt je aandacht dan niet op de persoon of de gebeurtenis die ervoor zorgde dat de bal omhoog kwam, maar richt je aandacht op de bal.

Wat doet dat met jou?

Wat voel je?

Wat denk je?

Probeer niet uit alle macht de bal weer naar beneden te duwen of de focus te verleggen op andere externe factoren, maar richt je naar binnen. Laat toe wat het bij je losmaakt en kijk ernaar met liefde. Niemand is verantwoordelijk voor jouw gevoel. Niemand heeft invloed op jouw gevoel. Niemand heeft controle over jouw gevoel. Jij wel dus hou de focus op jezelf. Voel het, zit ermee en accepteer dat het wat losmaakt. Waar ruimte is voor licht, daar kan geen schaduw zijn. Waar kies jij voor?

Behoefte om hier dieper op in te gaan? Stuur me vrijblijvend een berichtje en laten we het gesprek aangaan.

Advertentie

2 gedachten over “Heb jij de regie of geef je hem uit handen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s