Het informatiepakket is binnen en om in aanmerking te komen als pleegouder, moest ik mij aanmelden voor een voorlichtingsavond.

De eerstvolgende mogelijkheid was 8 april en vanwege de huidige maatregelen is ervoor gekozen om alles online te doen.

Zo’n stap is toch stiekem al een beetje spannend en 2 dagen voor de voorlichtingsavond, ontvang ik een mail gericht aan “Beste aspirant pleegouder”, klinkt al heel officieel zo.

Met een open blik ga ik de avond in. Samen met nog een aantal aspirant pleegouders krijgen we een duidelijke voorlichting van één van de medewerkers. Aan de hand van zijn ervaring en een aantal informatieve video’s, krijg ik een helder beeld van hoe de pleegzorg in zijn werk gaat en waar de organisatie naar op zoek is. Ze zijn op zoek naar mensen die zorg kunnen bieden zolang nodig is. Dit kan betekenen dat je de zorg krijgt voor een kind dat dan mogelijk tot zijn 21ste bij jou blijft wonen.

Nu had ik in eerste instantie gedacht, ik geef me op om 1x in de 2 weken een weekend een kind op te vangen, maar er is binnen de pleegzorg zoveel meer nodig dan dat en tot nu toe heeft deze avond me al op andere gedachte gebracht.

Dan blijkt dat één van de aanwezige een pleegmoeder is. Zij deelt open en eerlijk haar ervaringen met ons. Hoe zij in eerste instantie alleen tijdelijk zouden opvangen, maar dat zij inmiddels al 2 jaar de zorg hebben voor hun pleegzoon. Wat zij vertelt is dat er vaak veel meer bij komt kijken dan alleen maar de zorg voor een kind.

Zo kun je niet zomaar een beslissing maken en gaan er veel dingen in overleg met een gezinsvoogd.

Tevens zullen er contactmomenten plaatsvinden met de ouder(s) en zal je daar tijd voor vrij moeten maken.

Uiteraard is wat zij vertelt niet in 2 zinnen te vangen, maar wat ik het belangrijkst vind is het gevoel dat ze overbracht. De liefde straalde er namelijk vanaf en dat raakt me enorm. Ik vind het heel waardevol om de ervaring van deze pleegmoeder te hebben meegekregen, want het helpt mij om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.

De dag na de voorlichtingsavond ontvang ik een mail met o.a. het aanmeldingsformulier. Voor mij is er één ding duidelijk en dat is dat ik zeker weet dat dit het pad is dat ik wil volgen.

Het formulier is inmiddels ingevuld en teruggestuurd en de volgende stap zal een eerste kennismaking zijn.

In mijn volgende blog zal ik je vertellen hoe dit gesprek is verlopen en hoe ik dit heb ervaren. Heb je nog vragen, stel ze dan aan mij via het contactformulier of neem contact op met een organisatie bij jou in de buurt.

Pleegzorg Rijnmond
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s